sobota 2. října 2010

Zámek v Radimi

Renesanční zámek v Radimi nedaleko Peček u Kolína je poměrně novinka. Pro turisty je otevřený teprve dva roky. Nový pan majitel, kterého jsme tam mimochodem zahlédli, zámek zrekonstruoval a otevřel pro veřejnost.
Jedná se o krásnou ukázku renesančního venkovského zámku. První zmínka o tvrzi se váže k roku 1430 a ke jménu Wolfarta z Javora; majiteli se postupně stali Zárubové, kteří dali stavbě podobu zámku /r. 1610 bylo dostavěno hlavní východní křídlo/, dále pak Lichtenštejnové a nakonec v roce 1927 pan doktor Jaroslav Bukovský - osobní lékař T.G. Masaryka. V restituci byl zámek Bukovským vrácen, ale pro nezájem jej odprodali r. 2005 současnému majiteli. Ten zpřístupnil první okruh r. 2008. V současné době jsou k dispozici 3 prohlídkové okruhy, z nichž jsme my absolvovali první dva - tedy reprezentační místnosti horních pater, kde jsme se seznámili s úrovní bydlení šlechty v 16. a 17. století; další okruh byl spíše technického zaměření - vedl zámeckým sklepením a přízemím zámku, k vidění byla černá a bílá kuchyně /v černé nám rozdělali i oheň/, strážnice, kanceláře, místnosti pro čeládku a vězení.
Průvodci do toho dali srdce a bylo vidět, že tím opravdu žijí...Hodně nám to dalo a určitě bychom návštěvu doporučili všem - i dětem, už pro to, že třetí okruh je pohádkový a ti odvážnější se mohou vydat třeba zachránit princeznu uvězněnou ve věži zlým černokněžníkem :)


Žádné komentáře: