čtvrtek 28. července 2011

28.7.2011_Klášter Teplá, Bečov, Krásno a Skalná se Starým Rybníkem

Bolest zubu bohužel neustala, a tak jsme ráno pro jistotu navštívili zubaře, abychom se ujistili, že zánět se hojí. Byli jsme ujištěni, že tomu tak skutečně je...
První zastávka dnešního dne Klášter Teplá. Klášter Teplá je od 1193 až dosud fungující klášter, který cirka 800 let odolával nepřízním osudu až ho nakonec naše bývalá lidová armáda za 28 let dokázala zdevastovat a co šlo i zbourat… V současné době se mniši snaží o rekonstrukci - a mají tedy opravdu co dělat... Nejkrásnější v celém klášteře je bezesporu knihovna, obsahující úctyhodných 100.000 svazků, ovšem třeba původní konventní reflektář na nás dýchal vzpomínkami na doby dávno minulé.




Další zastávka na cestě byla Skalná. Předtím jsme se ještě zastavili na zámku v Bečově nad Teplou, aby se Kája, když už jsme byli tak blízko, mohla podívat na relikviář sv. Maura. Dědeček si dal v hospodě pívo a Janička kofolu, já s Kájou jsme šli na zámek. Dobře jsme udělali, protože Kája si to i přes dlouhý výklad průvodkyně hezky užila a relikviář na ní udělal dojem :)
Z Bečova nás cesta zavedla na rozhlednu Krásno. Rozhledna je to moooc pěkná se zajímavým architektonickým stylem - schodiště je z vnějšku věže. Při výstupu a i cestou k samotné rozhledně jsme se i hezky zasmáli (dokonce jsme se dozvěděli jak vypadá takový buvol bílý) a den nám příjemně utíkal.





Dnešní putování jsme končili prohlídkou hradu Vildštejna ve Skalné; hrad je v soukromých rukou a nový pan majitel se činí :) takže expozice není jen nic neříkající hromada haraburdí, ale příběh, což nás velice potěšilo. Baví nás, když odchazíme o něco chytřejší. Karolínka zde byla podrobena zkoušce, zda při prohlídce dávala pozor – složila ji na jedničku. Bohužel na hradě neprodávají turistickou známku, pro tu jsme museli do nedaleké restaurace Pod Komínem. Poté, co jsme se zde občerstvili nám již bylo jasné, proč ty turistické známky mají zrovna tady …
Na cestě ze Skalné jsme se cestou domů ještě stavili kouknout na zříceninu hradu ve Starém Rybníku a pak už hurá domů.
Doma nám večeři nám babička udělala opět vynikajícího rumcajze a den jsme zakončili příjemným posezením na zahradě.

Žádné komentáře: