sobota 16. října 2010

Frýdlant


Vzhledem ke končící se turistické sezóně co se prohlídek hradů a zámků týče, vybral jsem k návštěvě poněkud vzdálenější objekt - hrad a zámek Frýdlant.
Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách a spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. První zmínka o hradu je z doby kolem poloviny 13.století. V roce 1278 získali panství Bibrštejnové /za 800 hřiven stříbra od Přemysla Otakara II./, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce. V letech 1558 - 1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Jejich dílem je výstavba nového renesančního zámku a kaple. Mezi lety 1622 - 1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna. Koupil jej za 150 000 zlatých a postupně vybudoval obrovskou hospodářskou doménu. Jeho statky zaznamenaly v době 30leté války obrovský rozmach, protože zásobovaly jeho armádu. Frýdlantsku se také říkalo Terra felix - Šťastná země.
Po Albrechtově zavraždění v roce 1634 získali od císaře Frýdlant Gallasové /dle průvodkyně právě za zradu Valdštejna/, od roku 1757 Clam-Gallasové a ti jej drželi až do roku 1945, jak jinak :) V roce 1801 Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu s instalovanými sbírkami. Současná expozice v sobě zahrnuje toto nejstarší hradní muzeum ve střední Evropě, kapli s cenným mobiliářem a dvě zámecká křídla.
Prohlídka trvala bezmála dvě hodiny, ale nic moc jsme se nedozvěděli...navíc osvětlení interiérů bylo na dálkové ovládání, které jako na potvoru nefungovalo a na naší české prohlídce bylo i několik Němců, kteří vzhledem k malému počtu tištěných průvodců museli předčítat nahlas, takže se to tlouklo s tím málem, co povídala průvodkyně. Informace tedy čerpám z následně zakoupené brožury :)
Za zmínku ještě stojí vysoká hradní věž, zvaná Indika, která bývala podle pověsti plochá a zapalovali se na ní ohně, které následně sloužili jako maják kupcům na jejich cestách. Ona tudy totiž procházela obchodní stezka do Žitavy a do Zhořelce.


Žádné komentáře: