neděle 19. května 2013

19.5.2013_Psané skály

Když se tak dívám zpátky na minulý rok, říkám si, že turistickou sezónu jsme zahájili podstatně dříve než letos. Škoda, že to počasí je takové, jaké je a v tomto směru není tak příznivé, jak bychom si přáli.
Každopádně tentokrát v neděli jsme se vydali po stopách Psaných skal s cílem najít co nejvíce odkazů našich předků. Výchozím bodem nám byla Nová Živohošť na pravém břehu slapského jezera. Po zelené jsme došli do obce Nahoruby a pak po žluté až do jednoho hlubokého zálivu, kde se tvoří slapské jezero. V poslední části jsme přešli přes nádherný starobylý most a pokračovali podél potoka Mastníka. Po celou dobu se nám otvíraly nádherné výhledy na okolní krajinu. Ta cesta byla pohádková :). Na místo samé se pak dá dostat strmou, ale upravenou cestičkou. Žel, nevím jestli díky tomu, že jsme se soustředili na cestu nebo díky tomu, že jsme u výstupu pěkně funěli, našli jsme v podstatě jen jeden nápis resp. kamennou pamětní desku s nápisem "Pravda vítězí. Zde se zdržovali pro víru pronásledovaní naši předkové". Škoda, asi to budeme muset zkusit ještě někdy příště...
Nahoře jsme si dali aspoň svačinku, co Janička připravila a během siesty se koukali na pěkně otevřenou krajinu. Po svačince jsme se vydali k druhému a poslednímu bodu našeho zájmu, do trapistického kláštera v Poličanech. Ten tu vyrostl nedávno (vysvěcen byl kardinálem Miloslavem Vlkem v roce 2012) doslova na zelené louce. Dá se říci, že je postaven ve slohu, který hodně moderně reprezentuje sloh románský, ale stavba je to moc hezká. Všichni okolo příjemní a milí. Obchůdek, kde se dají koupit produkty vyrobené obyvatelkami kláštera, otvíral za necelou půlhodinku, a tak jsme si s Janičkou sedli na schody a dojedli zbytky svačiny. V obchůdku jsme nakoupili med, domácí sušenky a pro Martínka oplatky a vydali se cestou podél kláštera směrem k zelené a pak zpět do Nové Živohoště, kde jsme se zastavili v místní restauraci U vodníka Kebuleho. Bohužel, tentokrát jsem nesehnal žádnou turistickou známku a Janička magnetku, ale za to nás pan majitel potěšil krásným razítkem a odznáčkem, který jistě najde místo v mé sbírce. Po malém občerstvení už jsme pospíchali na zahrádku a za pejskama. Musím říci, že tenhle výlet se opravdu povedl :).

Žádné komentáře: