neděle 30. září 2012

28.9.2012_Beskydy

28.9.

Po náročném pracovním maratonu vyrážíme odpočívat do Beskyd. Jako vždy s nějakou tou zastávkou. Pro tentokrát to vyhrály Častolovice s hezkým zámkems ještě hezčím parkem.
Průvodce drmolil jako kolovrátek, nebo snad huhňal, ale rytířský sál s jídelnou jsou nádherné. Dokonce zde bydlí i zámecká paní :-). Na nádvoří je zcela netradičně kavárna s restaurací, takže jsme nemuseli nic hledat, jídlo bylo ucházející (cituji Tomáška "Jím horší."). Posilněni jsme se ještě vydali prozkoumat park, ve kterém se nachází obora s bílými daňky, rodinou jelena Dubovského a zvěřinec. Sem jsme původně ani zajít nechtěli, ale páv provokující malé prasátko - klofal ho do zadní části těla - nás vlákal dovnitř :-) (to prasátko bylo opravdu malinkaté a jako by vypadlo z oka prasátku z chůvy Nanny McPhee. No, alespoň jsem prvně v životě viděla živého oslíka :ó))).
Najít tu správnou obec Krásná s "naším" penzionem nám dalo trochu zabrat, no kdo by tušil, že je obec Krásná, pak 8 km silnice s jinou vesnicí a zase obec Krásná. Ale zvítězili jsme - i nad navigací :-). Jo ... a jeli jsme přes Frýdlant nad Ostravicí :-).

29.9. Lysá Hora
Plni sil jsme ráno v 9:00 vyrazili na cestu. Rozcestník jsme měli rovnou před penzionem. To jsme ještě netušili, co nás čeká. Cesta začala hned na začátku stoupat a stoupala a stoupala .. Nejdříve jsme zdolali sedlo Kyčera 906 m, potom vrchol Muroňka 962 m a Kykulka 995 m. 
Z Kykulky jsme šli kousek z kopečka a pak už se před námi tyčila Lysá Hora 1323 m. Výhledy do údolí byly fantastické. Cesta dál pokračovala kolem mohyly Ivančena 925 m, založené 6.10.1946 na památku 18ti členů "Odboje slezkých Junáků". A stále do kopce... Těsně pod vrcholem jsme měli dvě možnosti - jít kolmo nahoru, nebo si vrchol obejít. Zvolili jsme druhou možnost. Nahoře bylo bohužel značně přelidněno a foukalo tam jako v .... V turistické ubytovně jsme nakonec našli dvě místečka, dali si gulášek a malinovku a co nejdříve ji opustili, protože naši spolustolovníci se posilňovali tuzemáčkem a nebylo možné je přeslechnout :-(. Ještě naposled jsme se pokochali výhledem a pak už pro změnu z kopce celých asi 7 km. V Krásné (už asi třetí) narážíme na hospodu, ale bohužel jsme měli smůlu, všechno dobré vypila skupina před námi. Takže nám nezbylo, než dojíti do našeho penzionu :-).

30.9. Návštěva u Pavli a Zdeněčka
Původní plán - na chvíli se zastavit a pozdravit Pavlu a Zdeněčka (však jsme od nich sotva za humny :-)) a poté navštívit zámek Úsov ... tak ten nevyšel, neboť Pavla se Zdeněčkem nás prostě nechtěli pustit a nedali jinak, než že se u nich musíme zdržet i na oběd, který byl mimochodem naprosto vynikající. Z prosluněné terasy se nám sice moc nechtělo, ale nakonec nezbývalo, než se rozloučit a vydat se na cestu k domovu, vybaveni i "něčím málo" pro sousedy :-).
Bohužel, Tomášek s přechodem na nový počítač poztrácel někde fotky, takže na Lysou Horu budeme snad muset ještě jednou :).

Žádné komentáře: